De werkelijke locatie van de Al-Aqsa moskee

Het verhaal van ‘al-isra wa al-Mi’raj’ (لإسراء والمعراج) ofwel ‘de nachtreis’ is een van de bekendste verhalen in de islam. Volgens dit verhaal reisde Mohammed in een nacht van Mekka naar de Al-Aqsa moskee (al-isra), waar hij vervolgens naar de hemel opsteeg (al-mi’raaj). De reis maakte hij op een gevleugeld dier, genaamd de buraq.

Hoewel er een soera in de koran naar vernoemd is (soera 17: soera(t) al-isra) vinden we in de koran zelf weinig details over deze reis. Meer details zijn te vinden in de tradities, de ahadieth. Een belangrijk element in dit verhaal (hoewel niet expiciet in de bronnen vermeld) is dat de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem stond. Dit is dan ook wat het overgrote deel van de moslims gelooft. Vandaag de dag staat er immers een moskee in Jeruzalem die zo genoemd wordt.

Nader onderzoek toont echter aan dat de Al-Aqsa moskee niet in Jeruzalem, maar waarschijnlijk in Saudi-Arabië stond:

  • In ‘Akhbar Mekka’ van Muhammed bin Ishaq bin al-Abbas al-Fakihi (Vol 5, p.66, hadieth 2850) lezen we dat Mohammed bad in de “Al-Aqsa moskee achter de Al-Adwad Al-Quswa vallei, in Al-Ju’rana.” Al-Ju’rana (الجعرانة) ligt op slechts 30 kilometer van Mekka in Saudi-Arabië.
    Deze hadieth heeft de classificatie ‘sahieh’ (betrouwbaar, authentiek) in de islam. Dit is dus een betrouwbare referentie naar de werkelijke locatie van de Al-Aqsa moskee. Bovendien bevestigt Muhammed ibn Umar Al-Waqidi (747-832 n. Chr) in ‘Kitab al-Tarikh wa al-Maghazi’ (p. 469) dat de Al-Aqsa moskee inderdaad in Al-Ju’rana was.
Al-Ju’rana t.o.v. Mekka in Saudi-Arabië
  • Ten tweede klopt de claim dat de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem stond historisch gezien niet. Er waren immers nog geen moslims in Jeruzalem ten tijde van Mohammed. Volgens islamitische bronnen bouwde ‘Umar (de tweede kalief/opvolger van Mohammed) een gebedshuis. De Al-Aqsa moskee zelf werd door de kalief AbdalMalik ongeveer in het jaar 690 n. Chr gebouwd. Dit was decennia na de dood van Mohammed in 632 n. Chr! Mohammed kan dus nooit de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem bezocht hebben.

Vooraanstaande islamitische geleerden hebben dit feit onder ogen gezien en inderdaad erkend dat de oorspronkelijke Al-Aqsa moskee in Saudi-Arabië staat. Een van hen is Mustafa Raashid, sjeik van Al-Azhar en de huidige mufti van Australië. In een recente video legt hij uit waarom. Daarnaast kwam ook de Iraakse Ghaith Al-Tamimi, een Iraakse islamitische geleerde, tot de conclusie dat de Al-Aqsa moskee niet in Jeruzalem stond (Bronnen in het Arabisch, zie o.a. dit artikel).

We kunnen dus concluderen dat het verhaal van ‘de nachtreis’ gebaseerd is op een historische misvatting, zoals er wel meer zijn in de islam.

Opm: Wij beseffen dat de historie van de Al-Aqsa moskee van belang is in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Wij van islamwaarheid.com nemen in dit politieke vraagstuk geen positie in. Ons belang is slechts de waarheid aangaande de islam als religie aan het licht te brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: