Moslims verlaten massaal de islam

Voor wie recente ontwikkelingen nauwlettend volgt zal het niet ontgaan zijn, dat meer en meer moslims de islam verlaten. Wat enkele decennia terug nog volkomen ondenkbaar was, gebeurt nu voor onze ogen in onze tijd. Met name jonge moslims stellen steeds meer vraagtekens bij hun geloof, en vinden in deze tijd van het internet ook antwoorden.

Al in 2001 zei de Saudische sjeik Ahamd alQattaani dat hij met lede ogen aanzag hoe ieder jaar 6 miljoen moslims de islam verlaten en christen worden. Dit zijn 16.000 moslims per dag!  Dit aantal is mogelijkerwijs overdreven, zeker in 2001. Niemand kent bovendien het ware aantal moslims dat hun geloof vaarwel zegt.

Veel moslims houden hun afvalligheid liever verborgen, aangezien bekendmaking kan leiden tot vervolging of zelfs de dood. Mohammed zei niet voor niets “Als iemand zijn islamitisch geloof verandert, dood hem” (Sahieh al-Buchari 9:84:57).

Ondanks deze dreiging komen de laatste jaren steeds meer ex-moslims openlijk uit voor hun keuze. Zo zijn er zelfs verenigingen voor ex-moslims als Ex-Muslims of North America. Online vind je ex-moslims die christen zijn geworden als Christian Prince en Brother Rachid, of atheïsten als The Apostate Prophet en Abdullah Sameer.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan om de omvang van dit fenomeen in kaart te brengen. Hoewel de resultaten niet meer dan grove schattingen zijn, zijn ze toch veelzeggend:

  • Volgens een studie van Arab Barometer in de periode 2018-2019 is het percentage “niet-religieuzen” in de Arabische wereld 13%;
  • Een onderzoek van GAMAAN in 2020 bracht naar voren dat in Iran 22% van de ondervraagden zichzelf als atheïstisch beschouwt. 8,8% beschouwt zichzelf agnostisch, en 1,5% christen;
  • In 2020 gaf Amina Naseer van de fameuze Al-Azhar Universiteit toe dat er in Egypte vier miljoen moslims hun geloof verlaten hebben en nu atheïst zijn.

Dit zijn indrukwekkende aantallen, en bovendien lijkt dit een trend te zijn die alleen maar sterker wordt. Dus heeft u als lezer zelf een islamitische achtergrond, maar heeft uw geloof (innerlijk) verlaten, weet dat u niet de enige bent! Als u nog niet overtuigt bent, vindt u op deze website genoeg redenen om alsnog de islam te verlaten.

En als u eenmaal vrij van de islam bent, denk dan na over wat wél de waarheid is. Ook in dat opzicht helpen wij op deze site graag op weg (klik hier).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: