Is Petra het originele Mekka in islam?


Volgens het officiële islamitische verhaal bidden moslims richting Mekka, en doen zij dit sinds Mohammed de gebedsrichting veranderde van Jeruzalem naar Mekka in het jaar 622 (zie soera 2:149-150). Hoewel tot voor kort vrijwel niemand aan de juistheid van dit verhaal twijfelde, publiceerde Dan Gibson in 2017 een onderzoek (Early Islamic Qiblas) dat dit verhaal in een heel nieuw licht plaatste.

In zijn onderzoek bekeek Dan Gibson de qibla’s van verschillende moskeeën uit de periode 622 tot en met 876. De qibla is de richting waarin moslims behoren te bidden, en deze wordt in een moskee kenbaar gemaakt d.m.v. een nis in de muur, de mihraab. Gibson bepaalde aan de hand van de architectuur van de moskeeën wat de gebedsrichting oorspronkelijk was.

Gibsons onderzoek liet de volgende verrassende resultaten zien:

  • Van 622 tot 706 waren alle qibla’s naar Petra in Jordanië gericht;
  • Vanaf 706 verschijnen qibla’s die naar een punt exact in het midden tussen Petra en Mekka wijzen, ook wel alwasat (het midden) genoemd;
  • Pas vanaf 727 beginnen de qibla’s in de richting van Mekka te wijzen. Echter niet allemaal, nog steeds verschijnen er qibla’s in richting Petra of alwasat;
  • Qibla’s in Noord-Afrika vanaf 732 tot 866 wijzen parellel aan de lijn Petra-Mekka richting het zuiden;
  • Pas vanaf 876 wijzen alle qibla’s naar Mekka.

Sommigen beweren dat de eerste qibla’s niet accuraat waren, maar dat klopt niet. De afwijking van de qibla’s naar Petra is gemiddeld 2,9 graden, terwijl de latere qibla’s richting Mekka gemiddeld 4,78 graden afwijken.

Gibsons onderzoek ontkracht dus het islamitische verhaal dat vanaf 622 de moslims in richting Mekka baden. Dat begon pas een eeuw later, vanaf 727. Bovendien bestonden er  naast Petra en Mekka lange tijd nog twee andere gebedsrichtingen. Pas 250 jaar nadat de eerste moskee gebouwd was, wijzen alle qibla’s naar Mekka!

Oorspronkelijk baden moslims echter in richting Petra, dus ook in de tijd dat Mohammed geleefd zou hebben. Daarmee wordt het idee weerlegt dat Allah aan Mohammed Mekka als gebedsrichting geopenbaard zou hebben. Dit is van groot belang voor moslims, aangezien zij vijf keer per dag richting Mekka bidden.

Dit onderzoek werpt belangrijke vragen op voor iedere moslim die heilig gelooft in wat de islam leert, en zal hopelijk eraan bijdragen dat steeds meer moslims de waarheid achter hun religie zullen ontdekken.

Eén opmerking over 'Is Petra het originele Mekka in islam?'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: