Mijn moslimbuurman is geen terrorist

Recent heeft de Taliban in ijltempo de controle over Afghanistan overgenomen. De vrees bestaat dat geïnstitutionaliseerde islamitische terreur het leven van de Afghaanse bevolking gaat bepalen. En die vrees is niet onterecht, als je bedenkt wie de Taliban zijn en wat de islam leert.

Mohammed zelf heeft immers gezegd dat hij ‘overwonnen heeft door middel van terreur’ (Sahieh al-Buchari 4:52:220) en bovendien ‘werpt Allah angst (terreur) in de harten van de ongelovigen’ (soera 8:12).

Voor sommige mensen die moslims in hun omgeving kennen, is deze situatie verwarrend. Zij hebben misschien een moslimbuurman die heel vriendelijk en gastvrij is. Echter als groeperingen als de Taliban, of ook IS, Boko Haram of Hamas strikt de islam navolgen, waarom kan onze ervaring met moslims in onze omgeving dan zo anders zijn? Er zijn in ieder geval drie factoren die een rol spelen (klik hier voor een Engelstalige video):

  • Geloofsovertuiging: Bij gebrek aan geloof zal een moslim nooit tot terreur overgaan;
  • Kennis: Zonder de juiste kennis kan een moslim niet overeenkomstig de voorschriften van de islam handelen;
  • Gehoorzaamheid: Zelfs wanneer geloof en kennis aanwezig zijn, zal een gebrek aan gehoorzaamheid een moslim van het plegen van terreur afhouden.

Elk van deze factoren is essentieel. Wanneer het dus aan een van bovengenoemde drie punten ontbreekt, zal de moslim in kwestie niet bereid zijn tot enige terreurdaad. Dit zegt echter vooral iets over de persoon zelf, niet over de islam als religie. Islam is door de eeuwen heen onveranderd in de leer ten aanzien van terreur en jihad (klik hier).

Onderscheid maken tussen de begrippen ‘moslim’ en ‘islam’ is dus van wezenlijk belang. Veel moslims staan niet achter terreurdaden, en zien ongelovigen niet als ‘het slechtst van alle schepselen die voor eeuwig in de hel zullen branden’ (soera 98:6). Ook zullen velen van hen seks met kinderen niet goedkeuren (soera 65:4), slavernij afwijzen (o.a. soera 16:75), en geen doodstraf voor afvalligen willen (Sahieh al-Buchari 9:84:57).

Door al deze zaken en meer die de islam voorschrijft impliciet of expliciet af te wijzen, blijken deze moslims moreel betere principes te hebben dan wat de islam voorschrijft. Daar kunnen we als samenleving blij om zijn. De islam als religie met al zijn voorschriften, die voor veel moslims zo fundamenteel zijn, blijft desondanks onveranderd hetzelfde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: