Meer dan één Koran? Islamgeleerde Yasir Qadhi denkt van wel

Een van de belangrijkste argumenten die moslims naar voren brengen om de islam te verdedigen, is dat er maar één Koran is, die door de eeuwen heen perfect bewaard is. Uit historisch onderzoek blijkt echter dat de werkelijkheid heel anders is. Zowel in de islamitische geschiedenis als vandaag de dag zijn er altijd discussies geweest wat in de Koran hoort te staan. Bovendien zijn er ook altijd verschillende versies van de Koran geweest. Tegenwoordig zijn er meer dan 30 versies wereldwijd (klik hier voor meer details).

Islamitische geleerden hebben dit echter nooit openbaar toegegeven, of openbaar bediscussieerd. In de huidige tijd is het echter bijna onmogelijk feiten en wetenschappelijke bevindingen onder de pet te houden. Er is altijd wel iemand die het via het internet verspreidt.

Dit brengt islamitische geleerden in een moeilijke positie. Aan het oude verhaal vasthouden wordt steeds moeilijker naarmate er meer bewijs komt. Bijvoorbeeld het feit dat er meer dan 30 versies van de Koran zijn kun je niet ontkennen. Je kunt ze allemaal immers gewoon kopen en laten zien.

Yasir Qadhi (1975) is een van de meest vooraanstaande islamitische geleerden wereldwijd. Hij is gepromoveerd in islamitische studies aan Yale University in de VS, en is decaan aan het Al-Maghrib Institute in Houston, Texas. Tijdens een interview op 8 juni 2020 met moslimapologeet Mohammed Hijab zei hij publiekelijk over het behoud van de Koran: “The standard narrative has holes in it”. Met andere woorden dat er ‘gaten zitten’ in het standaardverhaal dat de Koran volmaakt bewaard is gebleven (zie fragment).

Deze uitspraak zorgde voor veel beroering in de islamitische wereld. Yasir Qadhi probeerde later zijn uitspraak nog te relativeren, en Mohammed Hijab verwijderde het interview van zijn YouTube-pagina, maar het kwaad was al geschied. Dat zo’n vooraanstaande islamitische geleerde dit toegeeft is buitengewoon schokkend, en heeft er dan ook toe geleid dat meer moslims zijn gaan twijfelen aan de islam.

Het zou een heel goede ontwikkeling zijn als meer vooraanstaande islamitische leiders zich uitspreken, en het verhaal eerlijk vertellen. Dat zal er toe leiden dat nog meer moslims gedwongen worden na te denken over hun geloof, en hopelijk velen de waarheid zullen ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: