Een open discussie met respect

Sommigen zullen zich misschien afvragen: waarom een website over zo’n controversieel onderwerp? De reden is eenvoudigweg dat islam in onze tijd ook in Nederland zoveel invloed heeft. En dan kan een kritische blik juist helpen helderheid over het onderwerp te verschaffen en tot de juiste conclusies te komen.

Helaas merken we veelal terughoudendheid of zelfs angst om ons kritisch over de islam uit te laten. Wie durft er openbaar iets kritisch over Mohammed te zeggen? Over Jezus, Buddha, of wie ook is dat geen probleem. Wanneer het echter over Mohammed gaat, ontstaan er meteen problemen. Denk maar aan de controverse rond tekeningen van Mohammed. Het wrange is dat daarmee de samenleving zich conformeert aan islamitische blasfemiewetten, zonder dat er in de Nederlandse wet zelf iets veranderd is.

De andere kant is echter dat wanneer we dan kritisch over de islam zijn, we de islam als religie bekritiseren en niet moslims als onze medemensen. Immers islam is niet hetzelfde als moslim. Dit betekent in de praktijk dat veel moslims, met name in het westen, er ideeën op na houden die niet op de islam gebaseerd zijn. Daarom zal dus ook niet elke moslim alles geloven wat je in de koran of de hadieth leest.

Een open discussie met respect voor iedereen is dus van essentieel belang. Onze hoop is dan ook dat een ieder open zal zijn voor discussie, en bereid zal zijn zich te informeren over de islam, en zo zelf tot de juiste conclusies te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: